уторак, 14. октобар 2014.

Iznajmljivanje auta - kratka provera

Šta proveriti prilikom iznajmljivanja vozila

Vožnja iznajmljenog autmobila obično je druga etapa putovanja, nakon letenja avionom ili putovanja vozom, brodom, autobusom... Autom idete na krajnju destinaciju, najčešće u hotelsku sobu, gde vas čeka zasluženi predah i početak odomora.

Koliko god da jedva čekate da raspakujete kofere, pre nego što krenete sa parkinga rent a car agencije, odvojite još 15 minuta svog vremena kako biste putovanje nastavili bezbedno i opušteno.




Proverite auto spolja


Pogledajte auto sa svih strana, proverite da li postoje ogrebotine ili oštećenja. Proverite gume i felne. Pobrinite se da sve što uočite uđe u zapisnik o primopredaji, koji ćete potpisati sa predstavnikom agencije. Ako mislite da je potrebno, slikajte auto (ili pojedine detalje) telefonom.

Proverite stanje ulja, vode i tečnosti za staklo. Zatim startujte motor. Oslušnite kako radi, ima li neobičnih zvukova koji bi ukazali na neki problem ili kvar.


U zavisnosti od godišnjeg doba, uključite grejanje ili klima-uređaj. Ovo je višestruko korisno: proverićete da li funkcioniše, a nakon nekoliko minuta temperatura u autu će biti prijatna za vožnju.

Pobrinite se za udobnost


Dok čekate da auto postigne željenu temperaturu, iskoristite to vreme da na parkingu proučite mapu. Ako auto preuzimatena aerodoromu, najpre pronađite put kojim ćete izaći sa parkinga, a zatim put koji vodi do vašeg odredišta. Ukoliko je auto opremljen GPS navigacijom, uključite je i podesite. Ali, mapu uvek treba da imate u rezervi, za slučaj da tehnika zakaže iz nekog razloga.

Sledeći korak je podešavanje sedišta i retrovizora. Namestite ih tako da vam položaj za vožnju bude udoban, a situacija iza i pored auta čista i pregledna.




Proučite komandnu tablu. Proverite kako se uključuje svetlo i signalizacija. Prošetajte oko auta i pogledajte da li rade pozicije, kratka i duga svetla, stop svetla, migavci. Isprobajte brisače, čak iako nema kiše u najavi. Ne znate šta može da vas sačeka na putu, a važno je da uvek imate dobar i jasan pregled.

Ne dozvolite neprijatna iznenađenja


Pogledajte lampicu za gorivo. Bez obzira na to kakav je dogovor sa renta car agencijom (da li iznajmljujete auto sa punim rezervoarom ili ne), trebalo bi bar okvirno da znate kada da planirate odlazak na pumpu.

Testirajte ručnu kočnicu. Ako i ona funkcioniše bez problema – završili ste kratku proveru i možete da krenete dalje. Pre toga, savetujemo da još pronađete radio stanicu koju ćete slušati usput, ili da ubacite svoj omiljeni CD sa muzkom, kako bi uživanje bilo potpuno.

Svi ovi koraci oduzeće vam ne više od 15 munuta vremena, a mogu vas poštedeti mnogih neprijatnosti u toku putovanja.




1 коментар: