понедељак, 4. јануар 2016.

Koliko godina morate imati da biste mogli da iznajmite auto?

Da bi se iznajmio auto, postoje određeni uslovi najma koje svaki vozač mora da ispuni. Najčešće se od njih traži da:
  • vozačku dozvolu poseduju najmanje 2 godine
  • imaju najmanje 21 godinu
  • dostave na uvid ličnu kartu ili pasoš
  • imaju sredstva za gotovinski depozit 

Ova pravila nisu svuda ista, i zavise kako od same agencije, tako i od propisa zemalja u kojima se posluje.



Minimalna starost vozača


Minimalna starost vozača uglavnom zavisi od politike rent a car agencije, mada se prilično razlikuje i od zemlje do zemlje. U većini evropskih zemalja pre osamnaeste godine ne možete dobiti vozačku dozvolu, pa samim tim se nameće zaključak da morate imati bar 18 godina da biste iznajmili auto. Pri tome, treba uzeti u obzir i da će agencije u ovim slučajevima naplatiti i veću cenu rentranja, koja u mnogome zavisi od agencije, i države u kojoj se auto iznajmljuje.
U Engleskoj neke agencije iznajmljuju automobile vozačima već sa 17 godina, dok je kod drugih taj minimum između 21 i 23 godine. Ali svaki dan vožnje, ako ste mlađi od 25 godina, koštaće vas po danu 30-40 funti više, nego starije vozače.
Ovu doplata naplaćuje se svuda, samo se iznos nije svuda isti.

Mladi vozači u Austriji doplaćuju od 6 do 15 eura po danu, a auto mogu da iznajme već sa 18 godina. Slični uslovi važe i u Nemačkoj, Češkoj, Italiji, samo što iznos doplate varira i do 20 eura.

Postoji li i gornja granica?


Od zemalja u okruženju, Hrvatska ima najnižu granicu od 18 godina, dok u Bugarskoj i Mađarskoj morate imati najmanje 21 godinu kako biste mogli da rentirate auto. Doplate se kreću od 6 do 30 eura po danu. Ono što je zanimljivo je da u ovim zemljama postoji i gornja starosna granica, i kreće se od 70 (Hrvatska) do 85 godina (Mađarska). Uslovi za starije vozače su isti kao i za mlađe - doplata i dodatno osiguranje.

Pojedine rent a car agencije imaju takvu unutrašnju politiku da vozačima koji su ispod ili iznad predviđene granice uopšte i ne mogu da koriste njihove usluge. Sve dok je na tržištu dovoljno onih koji se uklapaju u njihovu ciljnu grupu, mogu da postavljaju uslove za svoje poslovanje.



U Srbiji morate imati najmanje 21 godinu da biste iznajmili auto, a gornja granica ne postoji. Za vozače mlađe od 25 godina naplaćuje se doplata od 20-25 eura po danu. To je jedna od stvari koja može dosta povećati cenu iznamljivanja automobila, pa se svakako treba dobro raspitati i proučiti ponude pre nego što napravite izbor.

Šta još treba da znate?


1. Minimalnu starost vozača propisuje rent a car agencija, ali u skladu sa zakonima koji važe u zemlji u kojoj se posluje. U većini zemalja vozačka dozvola ne može da se dobije pre navršenih 18 godina života, i sasvim je razumljivo da agencije odlučuju o tome hoće li, ili ne, da iznajmljuju automobile neiskusnim vozačima.

2. Uslovi koje agencija propisuje važe u zemlji u kojoj se auto iznajmljuje. Ako se putuje van granica, morate biti upoznati i sa propisima zemlje u kojoj ćete boraviti, to je vaša obaveza.

3. Još jedan od uslova koje rent a car agencija može da postavi, jeste da uplatite i dodatno osiguranje. Najčešće je to slučaj kod vozača koji su mlađi od 21 godine, ili stariji od gornje granice, ako je propisana.

4. Ograničenja se mogu odnositi i na određenu klasu ili tip automobila. Mladim vozačima pre će biti dostupan npr. auto ekonomik klase, za gradsku vožnju, nego neki luksuzni modeli, ili terenci velike snage.



Svi ovi uslovi postavljaju se najpre zbog bezbednosti, kako vozača koji auto iznajmljuje, tako i drugih učesnika u saobraćaju.


1 коментар:

  1. Eto vidis,ja sam prva pomislila odma sa 18, kad vec tad sticemo pravo na polaganje. Ali kad vidim da ipak mora da se ima minimum 2 godine iskustva u voznji sto taman se sve uklapa i ima smisla.

    ОдговориИзбриши