четвртак, 30. октобар 2014.

Kategorije vozila za rent car

Rent a car kategorije


Pri izboru automobila za iznajmljivanje, u većini slučajeva cena najma je odlučujući faktor. Ali, u zavisnosti od toga za koju namenu se automobil rentira, odluka bazirana samo na ceni ne mora da bude i najbolja. Rent a car agencije nude više klasa vozila, u zavisnosti od veličine, snage motora i ostalih performansi vozila. Izbor je veliki, na vama je da odredite kriterijume i prioritete.

Gradska vožnja


Većina ljudi koristi rent a car na poslovnim putovanjima. Pravo iz aviona na šalter agencije, gde se obično odabere najmanji i najjeftiniji auto, ili preuzme onaj koji je firma već rezervisala. Opet, ako ste vi onaj koji plaća račun, verovatno ćete malo promisliti pre nego što izaberete. Osim ako nemate u planu da budete šofer kolegama ili poslovnim partnerima, automobil ekonomik ili A klase trebalo bi da zadovolji vaše kriterijume (Chevrolet Spark, Fiat Panda, Fiat Punto). To su uglavnom najmanji automobili u ponudi.



Mogu da budu sa dvoja ili četvora vrata, a u svakom slučaju nemaju mnogo prostora na zadnjem sedištu i u gepeku. Sasvim sigurno nisu automobili za duga putovanja, ali za nekoliko dana gradske vožnje mogu da budu dobar izbor. Verovatno će vam biti lakše da nađete parking mesto, a i potrošnja goriva je minimalna.
Ipak, većina firmi će se odlučiti za nešto veći automobil, vozilo B ili B+ klase (Škoda Fabia, Opel Corsa). Ovi mali gradski automobili su povoljni što se tiče potrošnje, a opet nude malo veći komfor za vozača i saputnike. Moglo bi se reći da su vozila u ovoj klasi najtraženija, jer se za malu cenu dobije vozilo sa dobrim performansama.


Porodični odmor


Kad se vozilo iznajmljuje za turističko putovanje, kriterijumi se postavljaju malo drugačije. Sigurno će vam trebati više mesta za prtljag, pogotovo ako putujete porodično, ili u društvu. Ako vam je u autu tesno, nema uživanja i zabave u putu. Velika je verovatnoća da će saputnici postati nervozni, i da ćete morati da pravite pauze češće nego što ste planirali. Za ovakva putovanja, birajte automobile C - C+ klase (Dacia Sandero, Opel Astra) .




Malo komfornija varijanta su vozila Golf-klase (D ili E klasa, Golf VI, Chevrolet Cruze, Opel Zafira). To su automobili koji imaju četvora vrata, predviđeni su za 5 odraslih osoba i imaju malo veći prostor za prtljag (2-3 kofera ili 3-4 torbe).

Nešto luksuzniji automobili (klasa F - Škoda Superb, Opel Insignia) ne iznajmljuju se samo zbog komfora. Oni imaju jači motor sa više konjskih snaga, i dobar su izbor ako ste ljubitelj ugodne vožnje. S druge strane, i potrošnja goriva biće nešto veća, pa i to treba imati na umu.

Luksuz i avantura


Za ljubitelje avanture, koji se ne drže striktno autoputa, predlažemo da razmisle o iznajmljivanju terenca (Chevrolet Captiva, Opel Antara). Napravljeni su za vožnju po grubljem terenu, dobar izbor ako putujete na planinu ili istražujete neke nepristupačnije predele. U njih se može smestiti najmanje 5 putnika, i imaju dovoljno mesta da spakujete sve što bi vam moglo zatrebati na takvom putovanju.



Ukoliko putujete u velikom društvu, imate opciju da iznajmite mini kombi (npr. Renault Trafic). U njega sasvim sigurno možete, osim torbi i kofera, da smestite i ostale rekvizite koje želite da ponesete. Nasloni sedišta mogu da se obaraju, pa se na taj način dobija dodatni prostor za prtljag, pod uslovom da nemate maksimalni broj putnika predviđen za ovaj tip vozila (7-8 osoba).


Mali saveti za kraj


  • Ako vam treba dodatni prostor za prtljag, možda se više isplati rentirati krovni nosač, nego veći automobil.
  • Obratite pažnju prilikom rezervacije, jer kod nekih agencija birate samo klasu automobila koju želite, a ne i model.
U svakom slučaju, pre nego što odaberete vozilo, osim cene treba da uzmete u obzir i dužinu i svrhu vašeg putovanja, kao i raspoloživi budžet.

2 коментара:

  1. Jasna i precizna kategorizacija vozila za rent a car na putovanju, a svakako i ja mislim da je krovni nosac ispativiji za smestaj veceg prtljaga.

    ОдговориИзбриши
  2. Kad je u pitanju izbor automobila za iznamljivanje u gradskoj voznji uvek sam za manja auta ne samo zbog parking prostora nego zbog voznje u gradskim guzvama.

    ОдговориИзбриши